Posted inActualitate

Femeile din România vor mai multe femei în politică. 78% dintre femei cred că numărul femeilor implicate în politică este prea mic

Femeile din România vor mai multe femei în politică. 78% dintre femei cred că numărul femeilor implicate în politică este prea mic

Centrul FILIA a lansat ieri, 27 februarie, studiul ”Grija pentru democrație: Interesele politice ale femeilor 2024” prin care evidențiază perspectivele și vocile femeilor din România, voci care adesea lipsesc de pe agenda politică. Cercetarea este reprezentativă național și se concentrează asupra intereselor politice ale femeilor, profilul acestora electoral, priorităților legislative și bugetare și opiniilor cu privire la reprezentarea politică.

O urmare directă a slabei reprezentări politice a femeilor este o lipsă a vizibilității nevoilor și intereselor femeilor pe scena politică. 78% dintre femeile din România cred că numărul femeilor implicate în politică este prea mic.

Ponderea de reprezentare a femeilor a scăzut în legislatura 2020 față de legislatura 2016, plasându-ne pe locul 124 în lume și pe ultimele locuri din Uniunea Europeană.

Pentru construirea unei societății bazate pe grijă și respect trebuie să ne asigurăm că femeile și bărbații pot participa în mod egal la luarea deciziilor și că interesele lor sunt reprezentate.

O reprezentare politică mai bună este un prim pas pentru reprioritizarea bugetului de stat încât să reflecte experiențele diferite ale femeilor:

Dacă ar putea să împartă bugetul țării, 33% dintre femeile din România ar finanța prioritar domeniul sănătății, 19% ar finanța prioritar domeniul învățământului și 15% ar crește alocațiile/pensiile/salariile.

Studiul a fost lansat în cadrul evenimentului “Grija pentru democrație: Reprezentarea intereselor politice ale femeilor în alegerile din 2024” organizat în Parlamentul României de către Centrul FILIA, Comisia pentru tineret şi sport din Camera Deputaţilor, Ambasada Republicii Federale Germania în România, Comisia Europeană, Ambasada Statelor Unite ale Americii în România, Ambasada Suediei în România și Ambasada Canadei în România, având susținerea mai multor ambasade.

“Femeile dețin puterea de a influența decisiv rezultatele electorale din acest an. Așa cum ne arată cifrele, electoratul feminin constituie mai mult de jumătate din electoratul României,

 » Citește toată știrea aici…