Posted inActualitate

Nu accesați și nu promovați anunțurile care promit câștiguri fabuloase • ProBraila • Stiri Braila

Nu accesați și nu promovați anunțurile care promit câștiguri fabuloase • ProBraila • Stiri Braila

Poliția Română, Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) și Asociația Română a Băncilor (ARB) atrag atenția asupra fraudelor legate de investiții financiare, în cadrul Proiectului Național de prevenire a criminalității informatice și educație digitală #SigurantaOnline (sigurantaonline.ro).

În ultimele luni, atacatorii folosesc intens rețelele de socializare ca metodă de propagare a unor tentative de fraudă cu propuneri false de investiții. În cadrul acestei inițiative frauduloase, se folosesc de conturi sau pagini de social media compromise, ori unele nou create, de pe care lansează reclame sponsorizate, în care includ clipuri alterate cu tehnologia deepfake și construite într-o manieră în care personajele din clip par că promovează un „program național de îmbogățire”.

Pentru a fi convingători și a avea o rată cât mai mare de succes în rândul potențialelor victime, atacatorii folosesc deopotrivă imaginea unor companii și persoane cunoscute din România (televiziuni, oameni de afaceri, demnitari, vedete TV sau jurnaliști).

În reclamele promovate pe social media, se folosește, totodată, imaginea unor companii cunoscute, pentru câștigarea încrederii cu privire la legitimitatea ofertei – câștiguri imediate foarte mari prin „cumpărarea de acțiuni” care vor „genera dividende” de zeci de mii de lei.

Companiile a căror imagine este folosită, fără drept, sunt în cele mai multe cazuri din domeniul energetic. În astfel de cazuri, atacatorii folosesc link-uri de phishing, cu ajutorul cărora încearcă să obțină datele personale și financiare.

Aceste atacuri se înscriu în așa-numitele Fraude cu investiții – investment frauds, care reprezintă scheme frauduloase prin care investitorilor potențiali li se promit oportunități de investiții extrem de profitabile, dar care, în realitate, nu există.

Atunci când întâlniți astfel de anunțuri, vă recomandăm să nu accesați link-urile, să nu furnizați date personale, bancare, financiare și să verificați temeinic toate ofertele de investiții prin accesarea site-urilor oficiale ale companiilor a căror imagine este folosită pentru promovarea lor.

 » Citește toată știrea aici…