Posted inActualitate

Menajeria de sticlă, o nouă premieră la Teatrul Maria Filotti • ProBraila • Stiri Braila

Menajeria de sticlă, o nouă premieră la Teatrul Maria Filotti • ProBraila • Stiri Braila

Teatrul Maria Filotti va prezenta la acest sfârșit de săptămână o nouă premieră, MENAJERIA DE STICLĂ de Tennesee Williams. Traducerea si adaptarea : Corina Moise și Andrei Huțuleac, în regia lui Andrei Huțuleac. Distribuția: Monica Ivașcu, Ciprian Chiricheș, Blanca Doba, Sever Andrei. Spectacolele au loc în zilele de 15, 16 și 17 decembrie, de la ora 18.00, la Sala Studio.

„Piesa este o amintire și prin urmare este nerealistă. Amintirea își permite multe licențe poetice. Ea omite anumite detalii; pe altele le exagerează, în funcție de valoarea emoțională a subiectului pe care îl atinge, asta pentru că amintirea locuiește numai și numai în inimă” spunea Tennessee Williams, autorul piesei.

„The Glass Menagerie” (Menajeria de sticlă), a avut premiera la Chicago la 26 decembrie 1944, primind ulterior Premiul Academiei în Literatură de la Academia Americană de Arte și Litere. A fost extinderea nuvelei sale „Portretul unei fete în sticlă”. În martie, piesa a fost transferată pe Broadway, și a primit apoi Premiul Cercului Criticilor de Teatru din New York și Premiul Donaldson. A fost apoi publicată de către Random House în vara respectivă.

Tennessee Williams și-a consolidat reputația de dramaturg de succes și a câștigat două premii Pulitzer pentru „Un tramvai numit dorință” și „Pisica pe acoperișul fierbinte”. De asemenea, a mai câștigat trei premii Donaldson, un premiu Tony și trei premii ale New York Drama Critic’s Circle.

În anii 1950, piesele „Un tramvai numit dorință” și „Menajeria de sticlă” au fost adaptate pentru marele ecran, prima cu Marlon Brando și Vivien Leigh în rolurile principale. Au urmat apoi „Cat on a Hot Tin Roof”(Pisica pe acoperișul fierbinte), „The Rose Tattoo” (Trandafirul tatuat), „Orpheus Descending” (Orfeu în Infern), „The Night of the Iguana” (Noaptea iguanei), „Sweet Bird of Youth” (Dulcea pasăre a tinereții) „Summer and Smoke” (Vară și fum) „Suddenly,

 » Citește toată știrea aici…